GalacticMessages.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 martie 2010

Rezolvarea Singularitatii: cel mai deştept matematician refuză un milion de dolari



The Poincare Conjecture:



Un matematician rus, Grigori Perelman (44 de ani), descris drept "enigmatic" şi supranumit "cel mai deştept om din lume", a refuzat un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré, una dintre cele mai dificile probleme din matematică, au relatat cotidianele britanice The Telegraph şi Daily Mail.

Perelman a refuzat banii în ciuda faptului că trăieşte modest într-un apartament mizer din Sankt Petersburg. Când i s-a spus de premiul oferit de Institutul de Matematică Clay din Cambridge, statul american Massachusetts, matematicianul a refuzat să deschidă uşa, spunând: "Nu am nevoie de nimic. Am tot ce vreau".

Rusul nu este la primul refuz. În urmă cu patru ani, Uniunea Internaţională de Matematică din Madrid a vrut să-i ofere medalia Fields, dar Perelman nu s-a prezentat, fiind prima persoană care a refuzat acest premiu echivalent cu Nobelul.

"Nu sunt interesat de bani sau faimă. Nu vreau să fiu expus ca un animal la Zoo. Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de succes. De aceea, nu vreau ca toată lumea să se uite la mine", şi-a explicat Perelman atitudinea.
Perelman a rezolvat problema Conjecturii lui Poincaré în 2003. Pe atunci, era cercetător la Institutul de Matematică Steklov din St. Petersburg. După acest succes, a renunţat la locul de muncă de la institut, iar cunoscuţii spun că ar fi renunţat şi la matematică definitiv.


CEA MAI GREA PROBLEMĂ
Enunţată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, problema spune că, dacă într-un spaţiu tridimensional închis orice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională. Problema i-a pasionat pe specialişti vreme de un secol. Rezolvarea Conjecturii lui Poincaré este foarte importantă, deoarece poate ajuta la determinarea formei universului. Soluţia matematicianului rus la celebra problemă s-a situat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri din 22 decembrie 2006 realizat de prestigioasa revistă Science.


de Mihaela Matachita
24/03/2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu