GalacticMessages.com

Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 aprilie 2010

Din Prislop porneste flacara

Am fost sâmbată, 17 aprilie 2010, împreună cu Mădălina şi Ilinca la Mănăstirea Prislop. Inainte de asta am intrat şi la Rezervaţia de Zimbri Slivuţ. Am schimbat câteva vorbe cu creştinul ce vindea amintiri la intrare şi care, păzea intrarea totodată. Ne-a fotografiat.

Am urcat apoi la Prislop. Părintele Arsenie ne-a îmbrăţişat pe fiecare după fiecare. Sfintele picturi. Prima, cu bucurie i-o explicam Ilincăi în şoaptă. Arhanghelul Mihail cu sabia înflăcărată, ţine planeta Pax în mâna stângă. Apoi, duminica Tomii, zi luminată. Eram bucuros şi aduceam mulţumire Cerului pentru darurile toate. Ilinca era tare emoţionată. Lângă noi se-nchina cu ardoare Părintele dela biserica din Craiter, din Braşov. Apoi, un creştin a îngenunchiat închinăndu-se chiar acolo, la picioarele noastre. Mădălina, o văd mai în spate, cu ochii în lacrimi. Lângă ea, o femeie prea vopsită, mă dojenea cu mintea că îndrăznesc să mă bucur şi că stau să-i explic copilului ce se vede.

Si deodată, fără să vreau, trag aer în piept tare (nu-i prima oară) şi mi se umplu ochii de lacrimi în binecunoscuta bucurie fără margini. O vad pe Mădălina că mă vede, încerc să aflu dacă mai bagă cineva de seamă că plâng şi totul trece la fel de repede cum a venit. Stiu pe loc că-i îmbrăţişarea Părintelui. Ilinca contrariată, bulversată. Trebuie să ieşim că-i prea multă lume nerăbdătoare. Ii mulţumesc părintelui şi mă închin odată. Nu pot ieşi pentru că un grup mare de femei (venite toate cu autocarul) intră toate, una după alta, în grabă, închinăndu-se. Toate cu capul plecat, nu văd care este bucuroasă şi care nu. Care a venit să ceară şi care să mulţumească cu bucurie.

Am urcat la mormânt. Pe drum încălcând regula, căteva femei fac poze, vorbind în acelaşi timp fără rost. Sus, lângă mormânt, sute de flori împrejur. Multă lume aşteaptă în rând să ajungă la cruce şi să-şi facă vrerea. Nu mă apropii. Traversez micul cimitir printre mormintele măicuţelor şi mă aşez pe iarbă la umbra brădetului tânăr ce înconjoară mormintele. Zăbovesc ceva vreme. Mădălina se pierde în mulţime. După revenirea ei, la câteva clipe, realizez că lumea s-a mai împuţinat. Mă ridic şi m-aşez în rănd. Zece persoane mai erau în faţă. Gânduri de nevrednicie şi îndoială mă cuprind iară şi apoi smerenie. Privesc la lumânări. Văd pe loc două îngemănate. Una scurtă, una lungă. Cea lungă, încovoiată ca un ghiocel ardea flacăra în jos, aceeaşi flacără ce-o ardea şi pe cea mică. Ah mulţumesc de semn, îmi zic în gând şi neîmpăcat mai întreb: Noi nu putem arde fără lumina Ta? Să aducem lumină ca şi tine? Imediat firele de bumbac ale lumânărilor se despart şi fiecare luminează separat, cea mică cu flacăra mai mare.

Am dormit în Retezat şi a doua zi am plecat la Mănăstirea Brâncoveanu dela Sâmbăta. Si aici zi luminată. Intâlnire. Toate dela Părintele Arsenie care, din cartea de pe noptieră, dimineaţă când am deschis ochii, scria, de pe a doua copertă: Părintele Arsenie Boca în minunata curte a Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

joi, 15 aprilie 2010

Proiectul Venus, dincolo de politica, saraciei si razboi

http://www.proiectulvenus.ro/

Proiectul Venus este o organizaţie care propune un posibil plan de acţiune pentru schimbarea socială promovând o civilizație pașnică și durabilă. Se conturează o alternativă în a depune eforturi pentru respectarea drepturilor omului, drepturi care nu sunt doar proclamaţii pe hârtie, ci un mod de viaţă.




Funcționăm într-un Centru De Cercetare cu o suprafață de 21,5 acri (aproximativ 8,7 ha), situat în Venus, Florida.



Luând în considerare enormitatea de provocări cu care se confruntă societatea de azi, putem concluziona ferm că de prea mult timp se aşteaptă ca noi să ne reexaminăm valorile, să reflectăm și să evaluăm unele din ideile de bază și presupunerile pe care le avem ca societate. Această auto-analiză conduce către următoarele întrebări naturale: ce înseamnă a fi om? ce înseamnă a fi membru al unei "civilizații"? ce alegeri putem face azi pentru a asigura un viitor prosper pentru toţi oamenii din lume?



În prezent ne-au rămas foarte puţine alternative. Răspunsurile de ieri nu mai sunt relevante. Fie vom continua așa cum suntem acum, cu societatea şi modul de gândire demodate și cenzurate, caz în care viitorul nostru va fi ameninţat sau putem aplica un set mai adecvat de valori care sunt relevante pentru o societate în ascensiune.



Experiența ne spune că poate fi modificat comportamentul uman, fie spre o activitate constructivă fie spre una distructivă. Dorită acestui aspect există Proiectul Venus - canalizarea tehnologiei şi a resurselor noastre spre scopuri pozitive, pentru beneficii maxime pentru oameni şi pentru planetă şi căutarea de noi modalităţi de gândire şi de viaţă, care scot în evidență și glorifică marele potenţial al spiritului uman. Avem instrumentele necesare la îndemână pentru a proiecta - și pentru a construi - un viitor care este demn de potenţialul uman. Proiectul Venus reprezintă ceva îndrăzneţ, o nouă direcție pentru umanitate, care presupune nici mai mult nici mai puțin decât o totală regândire a culturii noastre. Ce urmează nu este o încercare de a anticipa ce se va face - doar ceea ce se poate realiza acum. Responsabilitatea pentru viitorul nostru se găsește în mâinile noastre şi depinde de deciziile pe care le luăm astăzi. Cea mai mare resursă care este disponibilă în prezent este propria noastră ingeniozitate.



În timp ce reformatorii sociali şi grupurile de reflecţie formulează strategii care tratează doar simptomele superficial, fără să atingă operațiile sociale de bază, Proiectul Venus abordează aceste probleme oarecum diferit. Simţim că nu putem elimina aceste probleme în cadrul sistemului politic şi monetar actual. Ar lua prea mulţi ani pentru a realiza orice schimbare semnificativă. Cel mai probabil, acestea ar fi mușamalizate într-o măsură în care aceste modificări ar fi imperceptibile.



Proiectul Venus pledează o viziune alternativă pentru o nouă civilizaţie mondială durabilă, spre deosebire de orice sistem social anterior. Deşi această descriere este foarte condensată, este bazată pe ani de studiu şi cercetare experimentală de către multe, multe persoane din mai multe discipline ştiinţifice.



Proiectul Venus propune o nouă abordare - una care este dedicată preocupărilor umane şi de mediu. Este o viziune tangibilă a unui viitor stralucitor şi mai bun, una care este mai apropiată vremurilor în care trăim, atât practică cât şi fezabilă pentru un viitor pozitiv pentru toată populaţia lumii.



Proiectul Venus solicită o abordare directă la reproiectarea unei culturi, în care vechile inadvertenţele de război, sărăcie, foamete, datorii, degradare a mediului şi suferinţe umane inutile sunt privite nu doar ca evitabile, dar cu totul inacceptabile.



Una dintre premizele de bază ale Proiectului Venus este că depunem eforturi pentru a avea toate resursele Pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume. Orice mai puţin va avea ca rezultat, pur şi simplu într-o continuare a acelaşi set de problemele inerente în sistemul actual.



De-a lungul istoriei, schimbările s-au produs lent. Grupuri succesive de lideri incompetenți au înlocuit pe cele precedente, dar cele care stau la baza problemelor sociale şi economice rămân, pentru că baza sistemelelor de valori a rămas nemodificată. Problemele cu care ne confruntăm noi astăzi nu pot fi rezolvate politic sau financiar, deoarece acestea sunt de natură tehnică. S-ar putea nici să nu existe suficienți bani pentru a plăti schimbările necesare, dar există mai mult decât suficiente resurse. Acesta este motivul pentru care Proiectul Venus pledează pentru tranziţia de la o societate bazată pe bani către eventuala realizare a unei economii globale, bazată pe resurse.



Suntem conştienţi de faptul că pentru a face trecerea de la cultura noastră actuală, care este politic incompetentă, orientată spre deficit și învechită, către această societate nouă, mai umană, va fi necesar un salt uriaș atât în modul de gândire cât şi în cel de acţiune.



Un Sistem Monetar Învechit

Toate sistemele economice ale lumii - socialism, comunism, fascism chiar şi lăudatul sistem de afaceri libere - perpetuează stratificarea socială, elitismul, naţionalismul și rasismul în primul rând, pe baza decalajului economic. Atâta timp cât un sistem social foloseşte banii sau schimbul economic, oamenii şi naţiunile vor încerca să-și menţină avantajele economice competitive sau în cazul în care acestea nu pot face acest lucru prin mijloace comerciale o vor face cu ajutorul intervenţie militare. Noi încă utilizăm aceste metode demodate.



Actualul nostru sistem monetar nu este capabil pentru a asigura un nivel înalt de trai pentru toată lumea şi nici nu poate asigura protecţia mediului înconjurător deoarece motivul major este profitul. Strategii cum ar fi reducerea costurilor şi deversările toxice cresc marja de profit. Odată cu apariţia automaticii, ciberneticii, a inteligenţei artificiale şi a externalizării serviciilor, va exista o tot mai mare înlocuire a oamenilor de către maşinării. Ca urmare, mai puţine persoane vor avea posibilitatea de a achiziţiona bunuri şi servicii, chiar dacă capacitatea noastră de a produce din abundență va continua să existe.



Sistemele noastre politice și economice actuale, sunt demodate și nu sunt în măsură să aplice beneficii reale tehnologiei inovatoare din zilele actuale pentru ca toate persoanele să se bucure de ele şi pentru a depăşi inechităţile impuse care sunt atât de multe. Tehnologia noastră aleargă înainte dar modelele noastre sociale au rămas relativ statice. Cu alte cuvinte, schimbările culturale nu au ţinut pasul cu schimbările tehnologice. În prezent avem mijloace pentru a produce bunuri şi servicii din abundență pentru toată lumea.



Din păcate, astăzi ştiinţa şi tehnologia au fost deturnate de la scopul de a face bine, din motive de a obține interese personale şi monetare prin demodarea planificată și chiar uneori retragerea conștientă a eficienței. De exemplu, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, a cărui scop presupus este de a efectua cercetări pentru a găsi căi de a realiza un mai mare randament al recoltelor pe acru (1 acru = 0,4047 ha), plătește fermierilor pentru a nu produce la capacitate deplină. Sistemul monetar tinde să frâneze aplicarea metodelor care știm că ar servi cel mai bine intereselor persoanelor şi ale mediului.



Într-un sistem monetar puterea de cumpărare nu este legată de capacitatea noastră de a produce bunuri şi servicii. De exemplu, în timpul unei crize, există computere şi DVD-uri pe rafturile din magazin şi automobile în loturile de maşini, dar cei mai mulţi oameni nu au puterea de cumpărare pentru a le cumpăra. Pământul se află în acelaşi loc; sunt doar regulile jocului care sunt învechite şi creează dispute, lipsuri şi suferinţă umană inutilă.



Un sistem monetar dezvoltat cu ani în urmă ca un dispozitiv de control al comportamentului uman într-un mediu cu resurse limitate. Azi, bani sunt utilizați pentru a reglementa economia nu în beneficiul general al populaţiei, ci pentru cei care controlează bogăţia financiară a naţiunilor.



Economia Bazată pe Resurse

Toate sistemele sociale, indiferent de filosofia politică, credințe religioase sau obiceiuri sociale, în cele din urmă depind de resursele naturale, de exemplu aer curat şi apă, teren arabil, tehnologia și personalul necesar pentru a menţine un standard ridicat de trai.



Formulat mai simplu, o economie bazată pe resurse utilizează resursele existente, mai degrabă decât banii şi oferă o metodă de repartizare echitabilă a acestor resurse în modul cel mai eficient pentru întreaga populaţie. Acesta este un sistem în care toate bunurile şi serviciile sunt disponibile, fără a utiliza bani, credite, barter, sau orice altă formă de datorii sau aservire.



Pământul este bogat în resurse abundente; azi practica noastră de raţionare a resurselor prin metode monetare este irelevantă şi contra productivă pentru supraviețuirea noastră. Societatea modernă are acces la tehnologii extrem de avansate si poate pune la dispoziţie alimente, îmbrăcăminte, locuinţe, îngrijire medicală, un sistem de învăţământ relevant, dezvoltă o sursă nelimitată de energii regenerabile, ne-contaminante, cum ar fi energia geotermală, solară, eoliană, a mareelor, etc. Acum este posibil ca toată lumea să se bucure de un foarte înalt standard de viaţă, cu toate facilităţile pe care le poate oferi o civilizaţie prosperă. Aceasta poate fi realizată prin aplicarea inteligentă şi umană a ştiinţei şi tehnologiei.



Pentru a înţelege mai bine sensul unei economii bazate pe resurse luați în calcul acest lucru: dacă toţi banii din lume ar fi distruși, atâta timp cât solul fertil, fabricile, şi alte resurse ar fi lăsate intacte, am putea construi orice alegem să construim şi să îndeplim orice nevoie umană. Nu banii sunt ceea ce oamenii au nevoie; ci mai degrabă accesul liber la necesitățile de viaţă. Într-o economie bazată pe resurse, bani ar fi irelevanți. Toate ce ar fi necesare sunt resursele, fabricaţia şi distribuţia produselor.



Când educaţia şi resursele sunt puse la dispoziţia tuturor persoanelor fără un preţ, nu va mai exista nicio limită a potenţialului uman. Deşi este greu de imaginat, chiar şi celor mai bogate persoane de azi le-ar fi mult mai bine într-o societate bazată pe resurse așa cum este propusă de Proiectul Venus. Astăzi, clasele de mijloc ar trăi mai bine decât regii de odinioară. Într-o economie bazată pe resurse toată lumea va trăi mai bine decât cei mai bogați de azi.



Într-o astfel de societate, măsura succesului se va baza pe împlinirea preocupărilor individuale decât pe achiziţionarea de avere, proprietăți şi putere.



Alegerea O Facem Noi

Comportamentul uman este supus aceloraşi legi ca orice alt fenomen natural. Obiceiurile noastre, comportamentele şi valorile sunt subproduse ale culturii noastre. Nimeni nu se naște cu sentimente de lăcomie, prejudecăți, habotnicie, patriotism şi ură; toate acestea sunt modele de comportament învățate. Dacă anturajul este neschimbat, comportamente similare vor reapărea.



Astăzi, există o mare parte din tehnologia necesară pentru a aduce o Economie Bazată pe Resurse globală. Dacă vom alege să ne conformăm cu limitările actualei noastre economii monetare, atunci este probabil că vom continua să trăim cu inevitabilele ei rezultate: război, sărăcie, foamete, lipsuri, crimă, ignoranţă, stres, teamă şi nedreptate. Pe de altă parte, dacă vom accepta conceptul unei economii bazată pe resurse, dacă vom învăța mai multe despre aceasta şi partajăm gândirea noastră cu prietenii noştri, asta va ajuta omenirea să evolueze din starea socială prezentă.Singurele limite sunt cele care ni le impunem noi înşine.

joi, 8 aprilie 2010

Volcanic Venus

New research highlights recent volcanic activity on Venus, indicating that Earth’s sister planet is alive — geologically speaking


Morgan Bettex, MIT News Office


Based on topographic data obtained by NASA’s Magellan spacecraft, this figure shows the volcanic peak Idunn Mons in the Imdr Regio area of Venus. The colored overlay shows the heat patterns derived from surface brightness data collected by VIRTIS aboard the European Space Agency’s Venus Express spacecraft. The brightness signals the composition of the minerals that have been changed due to lava flow. Red-orange is the warmest area and purple is the coolest.


Scientists have detected for the first time recent volcanic activity on Venus, the planet that is the most similar to Earth in terms of mass and density, but that has a surface temperature hot enough to melt lead.

Knowing that Venus is volcanically active could shed light on the mysterious geological history of Earth’s sister planet, which does not have plate tectonics, meaning the planet’s surface does not evolve through a process of rigid plates slowly shifting across the underlying mantle. Because the runaway greenhouse effect, or the phenomenon that occurs when a planet absorbs more energy from the sun than it can radiate back, was first discovered on Venus, this finding could also lead to a better understanding of climate change in general and, more specifically, how gas emitted from volcanoes may affect a planet’s atmosphere.

Although previous data suggested volcanic activity on Venus, it wasn’t until now that scientists were able to estimate how recent that activity was. By analyzing several “hot spots” on the Venusian surface — volcanic areas located on topographic rises that are thousands of kilometers wide — a team of scientists, including Lindy Elkins-Tanton, the Mitsui Career Development Assistant Professor of Geology in MIT’s Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, concluded that several lava flows are up to 250 years to 2.5 million years old. Considering Venus is about 4.6 billion years old and its overall surface is thought to be about 500 million years old, even a 2.5 million-year-old lava flow would mean the planet is volcanically active, according to a paper published Thursday in Science.

These “recent” lava flows support one theory about the planet’s evolution: that Venus resurfaces gradually through volcanism as a result of Earth-like processes involving heat loss from the interior, rather than through cataclysmic bursts of volcanic activity that are followed by long periods (hundreds of millions of years) of inactivity.

Lead author Sue Smrekar, a geophysicist at NASA’s Jet Propulsion Laboratory, explained that studying the rate of volcanism on Venus will help determine how eruptions may have contributed to the high sulphur dioxide concentrations in the planet’s atmosphere that limit how much solar radiation escapes from it. “Understanding the link between interior processes, gases given off during volcanism, and climate conditions on Venus can help us better understand climate processes on Earth, as well as help us interpret new data for planets in other solar systems,” she said.

'Hot spot' activity

Using topography and gravity data collected by NASA’s Magellan spacecraft during the 1990s, scientists indentified nine hot spots on Venus. Smrekar’s team then analyzed data for three hot spots observed by the Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (VIRTIS).  VIRTIS is a device that is located onboard the European Space Agency’s Venus Express spacecraft launched in 2006 and that measures thermal variations of the planet’s surface.

By comparing the two sets of data, the scientists discovered that certain parts of the hot spots had “anomalously high” emissivity, or the ability to radiate energy. Because calculations and lab experiments replicating the Venusian surface and atmosphere show that emissivity decreases over time, emissivity can be an important indicator of a substance’s age. “These apparently young rocks correspond to the youngest volcanic flows in each hot-spot region, giving us confidence that they formed during recent volcanic activity,” Smrekar said.

The scientists believe that the lava flows have such a high emissivity because they are fresh — no more than 250 years to 2.5 million years old. They determined this range by using Magellan data to estimate the volume of the lava flows in the hot spot regions. They then divided the estimated volume levels by various rates of resurfacing that support the estimated date of the planet’s most recent resurfacing event. The results provide an estimated age range for the lava flows.

Because lab experiments suggest that weathering, or the process by which rocks react with the atmosphere, proceeds very rapidly on Venus, Smrekar’s team believes that the smallest values are more likely for the age of the lava flows, which indicates that Venus resurfaces through continual smaller volcanic eruptions rather than a more catastrophic process. Smrekar pointed out that the volcanoes could even be currently active, but that there is no data to confirm that.

Roger Phillips, a planetary scientist at the Southwest Research Institute, called the result “as close as possible to a smoking gun” in the hunt for evidence that Venus is volcanically active. He added, however, that in order to make even more progress in determining how Venus resurfaces, scientists need to learn exactly how weathering surface rates affect emissivity. “If you knew that rate, you could pinpoint precisely how old the lava flows are,” he explained.

Charting a mission

Smrekar’s follow-up work will include deeper analyses of the anomalies seen in the emissivity data, but she noted that such work is hampered by limited and outdated data. “We’d love to know more about the minerals on the surface, but those that we think are there are based on data from Soviet landers that landed on Venus 30 years ago,” she said, adding that the poor resolution of Magellan’s topography data makes it very difficult to interpret the emissivity anomalies in areas of rough topography.

This finding of recent volcanic activity contributes to an uptick in Venus research that has occurred in anticipation of a possible mission to the planet, such as one that has been proposed for NASA’s New Frontiers program. As a member of the team that has proposed that mission, Elkins-Tanton believes this discovery reinforces the need for a mission to collect data to refine our understanding of Venus. “We need to reconsider its evolutionary history and the processes that forced Earth’s sister planet to develop into its inhospitable current state,” she said. “There is so little data on Venus that anything we can learn would be revolutionary,” she said.

Life basis came from sources beyond the Earth


Published by Ian under Bio-Sciences, News categories on June 30, 2008



Scientists have confirmed for the first time that an important component of early genetic material which has been found in meteorite fragments is extraterrestrial in origin. The scientists, from Europe and the USA, say that their research, published in the journal Earth and Planetary Science Letters, provides evidence that life’s raw materials came from sources beyond the Earth.

The materials they have found include the molecules uracil and xanthine, which are precursors to the molecules that make up DNA and RNA, and are known as nucleobases. The team discovered the molecules in rock fragments of the Murchison meteorite, which crashed in Australia in 1969. They tested the meteorite material to determine whether the molecules came from the solar system or were a result of contamination when the meteorite landed on Earth. The analysis shows that the nucleobases contain a heavy form of carbon which could only have been formed in space. Materials formed on Earth consist of a lighter variety of carbon.

Lead author Dr Zita Martins, of the Department of Earth Science and Engineering at Imperial College London, says that the research may provide another piece of evidence explaining the evolution of early life. She says: “We believe early life may have adopted nucleobases from meteoritic fragments for use in genetic coding which enabled them to pass on their successful features to subsequent generations.”
Between 3.8 to 4.5 billion years ago large numbers of rocks similar to the Murchison meteorite rained down on Earth at the time when primitive life was forming. The heavy bombardment would have dropped large amounts of meteorite material to the surface on planets like Earth and Mars.
Co-author Professor Mark Sephton, also of Imperial’s Department of Earth Science and Engineering, believes this research is an important step in understanding how early life might have evolved. He added: “Because meteorites represent left over materials from the formation of the solar system, the key components for life — including nucleobases — could be widespread in the cosmos. As more and more of life’s raw materials are discovered in objects from space, the possibility of life springing forth wherever the right chemistry is present becomes more likely.”